Носівська СЮТ 1972-2020П`ятниця, 26.04.2024, 02:27

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Які навчальні програми можна використовувати? - Форум | Реєстрація | Вхід

Для участі у форумі оберіть бажаний форум, увійдіть до нього. Натисніть на назву теми. Для додавання свого повідомлення - натисніть кнопку "Відповісти" (RDD REPLY). Якщо бажаєте створити свою тему на нашому форумі - тисніть на кнопку "Нова тема" (NEW TOPIC) та напишіть своє повідомлення. Зверніть увагу, що участь у форумі можуть брати тільки користувачі, які зареєструвались на сайті, або у системі uCoz..

[ Нові повідомлення · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форуми позашкільників » Форум керівників позашкільних закладів » Які навчальні програми можна використовувати? (як "узаконити" "свою" навчальну програму?)
Які навчальні програми можна використовувати?
galanyaДата: Понеділок, 11.11.2013, 11:00 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
На жаль далеко не всі типові навчальні програми підходять для конкретного гуртка конкретного закладу...

От, наприклад, у відповідному збірнику, що затверджений МОН у 2007 році, більша частина програми юних фотоаматорів орієнтована на роботу з чорно-білою фотографією (хоча ні таких плівок, ні такого фотопаперу, ні таких реактивів уже не було не те, що в 2007 році, а й у 2000-му !!!).

Або таке: більшість програм із збірника типових розраховані уже для першого року навчання на 216 годин, а в нашому (скажемо так, не міському закладі, фінансування таке, що і для першого року, і для другого - максимум 4 години на тиждень, тобто 144 години на рік. А згідно з листом МОН України №1/9-502 від 18 липня 2013 року "... Внесені зміни не повинні впливати на загальний зміст навчальної програми та кількість навчальних годин..." Як же в такому випадку переробити типову навчальну програму, яка повністю підходить по структурі, але не підходить по загальній кількості навчальних годин? Кого тоді вказувать як автора цієї програми і як її "узаконити", тобто хто таку програму має погодити і хто - затвердити? Якими державними документами це регламентується?
Шановні колеги, поділіться своїм досвідом роботи з цього питання!
 
LiderДата: Понеділок, 11.11.2013, 18:47 | Повідомлення # 2
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 10
Репутація: 0
Статус: Offline
Где то есть документы из которых следует, что если Вы написали программу для своего кружка, то ее должны утвердить в вышестоящей организации (гороно, к примеру), а если Вы хотите, чтобы по Вашей программе работали и другие кружки (например, в области), то тогда ее нужно провести через ученый совет областного института последипломного образования. Не смог найти эти документы, но они есть и они действующие. Может кто еще подскажет?
 
VasilVasДата: Вівторок, 12.11.2013, 00:08 | Повідомлення # 3
Керівник проекту
Група: Администраторы
Повідомлень: 15
Репутація: 0
Статус: Offline
На сьогодні до піднятого питання є два документи: один - " Про навчальні програми з позашкільної освіти " (лист МОН № 1/9-502 від 18.07.13 року). А другий це лист на який посилається перший - " Лист Інституту інноваційних технологій і змісту освіти 05.06.2013 р. № 14.1/10-1685 ". Саме вони остаточно "зарегламентовують" (бюрократизують) авторські програми роботи гуртків. Обидва листи є на нашому сайті (див. у меню "Нормативно-правова база")

Lider правий щодо можливості затверджень авторських програм на районному, чи обласному (регіональних) рівнях. Саме так нам трактували наведені вище листи на секційних заняттях керівників позашкільних закладів відповідальні працівники обласного інституту післядипломної освіти, де я був.
 
galanyaДата: Вівторок, 12.11.2013, 08:37 | Повідомлення # 4
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
Про те, що авторську програму можна затвердити на районному рівні говориться в Законі України "Про позашкільну освіту". Так, в статті 16 п.2 - "...Позашкільні навчальні заклади можуть планувати роботу гуртків, секцій за іншими навчальними планами і програмами за умови затвердження їх відповідними місцевими органами виконавчої влади..."
Але цікавить сама процедура затвердження навчальної програми в, наприклад, відділі освіти райдержадміністрації! Чи це просто пишеться наказ по відділу про затвердження, чи при цьому ще потрібно цю програму ПОГОДИТИ ще з кимось (наприклад, навчально-методичною радою при відділі освіти)? Чи потрібні для такого випадку рецензії, і хто може бути рецензентом вашої авторської прогами?
 
VasilVasДата: Вівторок, 12.11.2013, 09:53 | Повідомлення # 5
Керівник проекту
Група: Администраторы
Повідомлень: 15
Репутація: 0
Статус: Offline
У згаданому в пості №3 листі Міністерства є абзац, який дозволяє вносити зміни до існуючиз типових програм:

"За необхідності врахування особливостей навчально-виховного процесу, методичного, кадрового, матеріально-технічного забезпечення, рівня підготовленості вихованців відповідного навчального закладу, регіональних особливостей керівник гуртка може внести до такої програми певні зміни, що мають бути затверджені відповідним місцевим органом управління освітою. Внесені зміни не повинні впливати на загальний зміст навчальної програми та кількість навчальних годин. Незмінними мають залишатися мета, завдання і прогнозований результат освітньої діяльності".

Але, на мою думку, найцікавіший наступний абзац з цього листа:

"З метою забезпечення діяльності гуртків, творчих об’єднань, секцій, які працюють тільки у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці, відповідають потребам конкретного регіону, навчальні програми з позашкільної освіти можуть бути затверджені наказами обласних, районних, міських органів управління освітою згідно з встановленою ними процедурою. Вимоги до змісту та оформлення навчальних програм з позашкільної освіти визначені в листі Інституту інноваційних технологій і змісту освіти від 05.06.2013 № 14.1/10-1685".

Отже, написана Вами програма (звісно, у відповідності до рекомендацій, поданих в Листі Інституту) має бути затверджена наказом Вашого управління (відділу) освіти. Все. Але якщо методкабінет відділу освіти вже встиг виписати для такого затвердження певну процедуру (у чому я сумніваюсь, а якщо й виписав, то ця процедура не може вийти за межі обговорюваних тут листів МО і ІІТЗО), то потрібно дотриматись цієї процедури.


Виглядає так, що процедуру затвердження програм спрощено. А точніше, повернуто до того, як було вже багато років. Хоч я застав час, коли авторську програму керівника гуртка затверджував директор позашкільного закладу.
 
LiderДата: Вівторок, 12.11.2013, 15:20 | Повідомлення # 6
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 10
Репутація: 0
Статус: Offline
Цитата VasilVas ()
авторську програму керівника гуртка затверджував директор позашкільного закладу

И правильно было. Кто как не директор разбирается в тонкости работы картингиста, электронщика, радиста, фотографа, конооператора? А теперь получается так, что утверждают те, кто в этом не разбираются, тем более, как понимающие в этой сфере специалисты.
 
aliasДата: Понеділок, 18.11.2013, 12:47 | Повідомлення # 7
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
И правильно было. Кто как не директор разбирается в тонкости работы картингиста, электронщика, радиста, фотографа, конооператора? А теперь получается так, что утверждают те, кто в этом не разбираются, тем более, как понимающие в этой сфере специалисты.
В такому випадку, директор має погодити програму. Ви думаєте, міністри розбираються в усіх тонкостях наказів, розпорядчих документів, службової кореспонденції... ? smile  Для цього є профільні структурні підрозділи, які готують все це. І підписує (візує) таку творчість не один працівник, а цілий список на аркуш А4. Всі вони ПОГОДЖУЮТЬ написане. А міністр вже ЗАТВЕРДЖУЄ. Почитайте про такий інститут, як КОНТРАСИГНАЦІЯ. Вона, звичайно, на територіальному рівні не використовується, але і там є свої правила.


Мозок є в кожного, але не кожен розібрався з інструкцією
 
irenashevelaДата: Субота, 23.09.2023, 21:35 | Повідомлення # 8
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 6
Репутація: 0
Статус: Offline
biggrin
 
Форум » Форуми позашкільників » Форум керівників позашкільних закладів » Які навчальні програми можна використовувати? (як "узаконити" "свою" навчальну програму?)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


При використанні інформації з сайту "Носівська СЮТ" посилання на адресу //nosivka-syut.at.ua є обов`язковим © 2024
Copyright VasilVas (В.В. Кияниця) © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz